Cum avem grija de ceas? - Ceasmania.ro

PROTECTIA LA UMIDITATE

 

Unul dintre cei mai importanti parametri ai ceasurilor este gradul de protectie fata de umiditate si apa in general. Standardele existente in acest domeniu in momentul actual clasifica ceasurile in mai multe categorii in functie de acest parametru. Producatorul specifica gradul de protectie la umiditate si apa al ceasului prin inscriptionarea pe capacul acestuia sau pe cadran a unui text de tipul "Water Resistant"/"Water Resistant 30 M" sau "Water Resistant 50 M" sau "Water Resistant 100 M" sau "Water Resistant 200 M" etc. In functie de incriptionarea de pe ceasul dvs se pot efectua, cu precautia necesara, activitatile prevazute in tabelul de mai jos sau echivalente.

In tabelul de mai jos sunt prevazute actiunile permise/nepermise in vederea pastrarii nealterate a etanseitatii ceasurilor.

 

Categ.

Indicatie WR pe cadran sau pe carcasa ceasului

Contact accidental cu apa, stropi, spalat pe maini

Contact frecvent cu apa (de ex. dus)

Inot de suprafata

Scufundari neprofesionale, Sarituri in apa

Scufundari profesionale

Folosirea coroanei sau a butoanelor sub apa

I

Fara rezistenta la apa

Nu

Nu

Nu

Nu

Nu

Nu

II

Cu indicatie WR (Water resistent)

Da

Nu

Nu

Nu

Nu

Nu

III

30m/ 3ATM/ 3Bar/ 100ft

Da

Nu

Nu

Nu

Nu

Nu

IV

50m/ 5ATM/ 5 Bar/ 165 ft

Da

Da

Nu

Nu

Nu

Nu

V

100m/ 10ATM/ 10Bar/ 330 ft

Da

Da

Da

Nu

Nu

Nu

VI

200m/ 20ATM/ 20Bar/ 660 ft

Da

Da

Da

Da

Nu

Nu

VII

peste 200m/  20ATM/ 20Bar/ 660 ft

Da

Da

Da

Da

Da

Nu

 

Gradul de protectie la umezeala sau etanseitatea ceasului este variabila pe timp lung in functie de anumiti factori, cum ar fi: uzura ceasului, nivelul general de umiditate atmosferica, nivelul de poluare, modul de folosire a ceasului. De aceea este recomandat sa verificati gradul de etanseitate al ceasului, cel putin odata pe an, preferabil inainte de inceperea sezonului cald sau in cazul in care a suferit un soc puternic. De asemenea se recomanda efectuarea unei revizii tehnice la fiecare 2 ani.

 

 La fiecare interventie (de ex. schimbarea bateriei) trebuie verificate garniturile de etanseitate pentru capac, geam si coronita si daca este nevoie, inlocuite.

METODE DE PROTEJARE SI INTRETINERE

 

a. Nu trageti niciodata coroana daca ceasul nu este uscat complet;

b. Nu folositi butoanele sau coroana cand ceasul este in apa sau este umed;

c. Daca ceasul are o rezistenta la apa de 5 ATM sau mai mare si a fost purtat la mana in contact cu apa sarata, este recomandabil sa il spalati cu apa si sapun dupa fiecare utilizare si sa il uscati complet prin stergere cu o carpa uscata;

d. Evitati diferentele de temperatura. Acestea produc condens in interiorul ceasului (de ex. ceas in zapada in zi de iarna foarte insorita sau ceas in apa rece in zi de vara foarte calda);

e. Daca s-a produs condens in interiorul ceasului, trageti coroana in pozitie externa si puneti ceasul la uscat, in loc cat mai cald si lipsit de umiditate.

 

f. Pastrati ceasul intr-un loc cat mai uscat pe durata transportului sau a depozitarii;

g. Daca ceasul are baterie si nu il purtati o perioada mai indelungata de timp, este recomandabil ca pentru perioada cat depozitati ceasul sa scoateti bateria din ceas.

h. Unele ceasuri quartz sunt prevazute cu mecanism EOL (End of Life) prevazut cu o modalitate de indicare a sfarsitului de viata al bateriei. Astfel bateria trebuie schimbata daca secundarul ceasului sare din 2 in 2 secunde (sau din 4 in 4 secunde, in functie de model). Aveti la dispozitie aproximativ 2 saptamani de functionare normala a ceasului.

i. Pentru a curata ceasul folositi o carpa moale inmuiata intr-o solutie moderata de detergent neutru. Nu folositi niciodata detergenti volatili.

j. Verificati din timp in timp starea curelei sau a bratarii, precum si a axelor telescop care sustin carcasa. Scad astfel sansele de a pierde ceasul de la mana prin deteriorarea accidentala a acestora.

k. Nu expuneti ceasul la variatii de temperatura mari sau la umiditate, la soare sau campuri magnetice.

l. Intotdeauna dupa inot, clatiti ceasul cu apa calduta si folositi o carpa moale pentru uscare. Asigurati-va ca inainte de clatire coroana este insurubata, iar indicatorii cronografului (daca este cazul) sunt in pozitia initiala. Nu activati functia cronograf si nu schimbati data si ora sub apa.