Ce diferente exista intre ceasurile mecanice, automatice si cele quartz? Pentru unii, raspunsul este simplu, insa necunoscatorii au nevoie de mai multe informatii pentru a face alegerea potrivita, intrucat fiecare tip de ceas vine la pachet cu o serie de avantaje si dezavantaje.
Roti dintate, arcuri, pinioane, came, suruburi si parghii: toate aceste elemente creeaza, impreuna, o armonie. In cazul ceasului mecanic, cel a carui istorie ne poarta in trecut, in atelierul minuscul si aglomerat al unui maestru ceasornicar, elementele din care este alcatuit lucreaza impreuna, parca prin magie, pentru a ne arata ora.
In functie de acul principal si modul de tensionare al acestuia, ceasurile mecanice sunt de doua feluri: cu intoarcere manuala si automatice. Cele din urma au acul tensionat de un disc numit rotor, care actioneaza astfel incat, atunci cand ne miscam mana, armeaza arcul principal al ceasului, reglandu-l. Acest principiu a fost inventat in jurul anului 1770, fiind des intalnit la ceasurile de buzunar, model unic la acea vreme. Abia in 1920 a reusit britanicul John Harwood sa patenteze acest sistem la ceasurile de mana. Succesul comercial l-a cunoscut insa Rolex, in 1930, prin intermediul modelelor de ceas automatic „Perpetual”.
Ceasurile Quartz, introduse pe piata in anii 1970, sunt ieftine si precise. Japonezii de la Seiko au fost primii producatori de ceasuri quartz, succesul lor zguduind din temelii industria ceasurilor elvetiene. Mecanismele quartz sunt alcatuite din componente electronice, alimentate de o baterie, si pot fi de tip analog sau digital.
Ceasuri Automatice vs Ceasuri Quartz
Avantajele ceasurilor automatice
- Miscarea aratatorului secundar, in cazul ceasurilor automatice, este fluida, nu sacadata, cum este la cele cu quartz.
- Ceasurile mecanice automatice pot avea detalii de design interesante – de multe ori, capacul dorsal sau cadranul au deschizaturi transparente, astfel incat mecanismul devine vizibil.
- Un ceas automatic de calitate, purtat cu atentie, poate functiona chiar si zeci de ani fara probleme.
Dezavantajele ceasurilor automatice
- Ceasurile automatice au nevoie de revizii constante, o data la maxim cinci ani.
- Ceasurile automatice sunt mai putin precise decat ceasurile cu quartz.
- Ceasurile automatice sunt mai scumpe, fiind mai greu de fabricat. Si materialele de fabricatie cu preturi piperate.
- Ceasurile automatice sunt mai putin rezistente decat cele quartz si se pot deregla mult mai usor.
Ceasuri Automatice vs Ceasuri Quartz
Avantajele ceasurilor quartz
- Ceasurile quartz sunt mult mai precise decat ceasurile mecanice automatice.
- Ceasurile quartz nu au nevoie de revizii dese, de specialitate si costisitoare. Trebuie doar ca, atunci cand se termina, sa le fie schimbata bateria si eventual sa fie reglate din nou manual.
- Ceasurile quartz au mai multe tipuri de afisaj. Pot avea afisaj analog sau afisaj digital.
- Ceasurile quartz pot avea mai multe functii, printre care busola, termometru, iluminare (lanterna) etc.
- Ceasurile quartz au, de obicei, dimensiuni mai mici decat cele automatice.
- Ceasurile quartz sunt, de obicei, mai ieftine decat cele mecanice.
Dezavantajele ceasurilor quartz
- Ceasurile quartz au un singur dezavantaj, insa acesta este de ordin major.
- Durabilitatea si rezistenta acestor ceasuri este mai redusa. Daca ceasurile automatice pot rezista si zeci de ani, ceasurile quartz se strica rapid din cauza uzurii si fiabilitatii reduse a componentelor electronice.
Ceasuri Automatice vs Ceasuri Quartz
Concluzie
Ceasurile automatice castiga, de departe, prin tilul mecanismului, povestea fiecarui element, tehnologia consacrata si exclusivitatea prin care o ofera. Cu toate acestea, pentru persoanele care mizeaza pe aspectul si precizia unui ceas, recomandate sunt ceasurile quartz. Avand in vedere preturile reduse ale mecanismelor si ale pieselor, precum si rapiditatea cu care se pot pune acestea cap la cap, bugetul alocat designului cadranului, carcasei si bratarii este divers, potrivit pentru toate gusturile, iar pretul de achizitie mai mic.
Lasa un comentariu Anuleaza